Geen categorie

Boekentips bij angst en paniek

Eén ding wat mij erg geholpen heeft in het herstel van mijn angststoornis is het lezen van boeken. Ik wilde graag écht snappen wat er gebeurde in mijn hoofd als ik last had van angst en paniek. Die zoektocht door mijn eigen brein met behulp van de vakliteratuur heeft mij veel gebracht. Ik heb een aantal boekentips voor jullie op een rijtje gezet. Ik hoop dat je er wat aan hebt.

Ik verzamel moed (Daan Rietbergen)
Daan is ervaringsdeskundige en scheef dit boekje voor iedereen die zijn grenzen wil verleggen. Het is een boekje waarin je al je moedige acties kunt noteren. Als je niet alleen wil lezen over angst maar de angst ook wil aangaan dan is dit boekje een mooie steun in de rug. Ik vond dit boekje heel herkenbaar; niet alleen de angst die Daan had maar juist ook die wilskracht om moedig te zijn er over heen te komen. Dat heb ik ook altijd gevoeld. Ik vind de opbouw ook erg goed. De uitleg over angst maar vooral ook de motivatie om zelf in actie te komen. En dan natuurlijk heerlijk dat je gewoon in dit boekje mag schrijven en knippen.

Leven met een paniekstoornis (Fred Sterk en Sjoerd Swaen)
Dit is het eerste boekje wat ik las over angst en paniek. Het is al die jaren mijn favoriet gebleven. De informatie is heel helder en duidelijk beschreven. Verschillende klachten komen aan bod met oorzaak, behandelingsmethoden en zelfhulptechnieken. Deze informatie is praktisch en interessant voor zowel jezelf als je directe omgeving.

Schijtluis, over leven met angst- en depressieklachten (Marjolijn van Kooten)
Schijtluis gaat over het leven van cabaretière Marjolein van Kooten met een paniekstoornis. Met dit boek wil ze het taboe op angst- en depressieklachten doorbreken. Want het is geen pretje om je angstig of depressief te voelen, en al helemaal niet om je er ook nog eens voor te schamen. Marjolein schrijft heel herkenbaar en grappig. Het is dus ook gewoon ontspannen om haar verhaal te lezen. Haar shows zijn trouwens ook geweldig!

Vals Alarm (Menno Oosterhoff)
In Vals alarm toont Menno Oosterhoff wat er omgaat in mensen met een dwangstoornis. Hij put daarbij niet alleen uit zijn kennis als psychiater, maar ook uit zijn eigen ervaringen als dwangpatiënt. Menno is een uitzondering en voorbeeld omdat hij zich als ervaringsdeskundige durft uit te spreken. Mooi (dik) boek vol waardevolle informatie en inzichten.

Het duiveltje van de geest (L Baer)
Lee Baer legt aan de hand van boeiende patiëntenverhalen uit waarom, hoe en wanneer (kwade) dwanggedachten bij ons opkomen. Ook geeft hij uitleg over behandelingsvormen waarmee je op eigen kracht of samen met een professionele hulpverlener storende kwade gedachten kunt temmen. Het lezen van dit boek is een opluchting als je last hebt van dwanggedachten.

Angst, van monster tot stille kracht (Frits Boer)

Alleen de titel van dit boek is al bemoedigend. Hoe maak je van een monster je stille kracht? Hoe je van de vijand angst een vriend kunt maken. In het boek deelt Frits de nieuwste wetenschappelijke inzichten en laat hij ons kennismaken met de wereld die schuil gaat achter het gevoel van angst en paniek. Het boek is zeer toegankelijk en biedt veel praktische inzichten aan patiënten. Ook een heel stuk over kinderen en angst. Hoe je van angst een (stille) bron van kracht kan maken.  Hoe je van de vijand angst een vriend kunt maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *